terug

Nemesea

"Soms voel je een enorme behoefte om je hart te luchten en ongelooflijk recht-voor-zijn-raap te zijn. Dat is het stille verzet in je ", zegt Nemesea-gitarist HJ, verwijzend naar de titel van het nieuwe album. De Nederlandse female fronted rock band heeft de combinatie van rock en elektronische muziek op hun derde album weten te perfectioneren. The Quiet Resistance is een juweeltje dat zijn geheimen bij iedere nieuwe luisterbeurt meer en meer prijsgeeft .
Volgens HJ is The Quiet Resistance een uitgebalanceerde mix van de eerste twee albums; een combinatie van heavy riffs en symfonische muzikale landschappen met popstructuren en elektronische invloeden. De voormalige jazzgitaarstudent schreef de meeste nummers op gitaar, piano en computer. Zangeres Manda voegde daar de teksten aan toe, die origineel te noemen zijn binnen het gothic rock genre. "Ik vind teksten enorm belangrijk. Ze kunnen je troosten maar ook in verwarring brengen. Mijn teksten zijn stukjes van mijn leven, persoonlijke ervaringen die ik verwerk in kleine verhalen" legt ze uit. Een van de centrale thema's op dit album is de controle hebben over iets of die juist loslaten. "Als je dingen wilt veranderen in je leven, moet je er gewoon voor gaan."
De huidige line-up van Nemesea is een hechte eenheid. Naast HJ en Manda bestaat de band uit Sonny (bas), Frank (drums) en Lasse (keyboards). Naast de imposante zang van Manda zijn er een aantal opmerkelijke vocale gastoptredens op The Quiet Resistance, wat het album vocaal interessant en gevarieerd maakt. Delain's Charlotte Wessels leent haar verbluffende stem aan 'High Enough', en Marcus Klavan (zang) en Matt Litwin (draaitafels) van de Amerikaanse band Bulletproof Messenger leveren een bijdrage aan de dynamische nu-metal track 'It's Over'. Een van de meest opvallende nummers is bonustrack 'Allein' met de Duitse zanger Heli Reissenweber van Rammstein coverband Stahlzeit. HJ: "Dit nummer bleek een sterke Rammstein-vibe te hebben, dus we besloten het zoveel mogelijk in die stijl uit te werken met daarbij deels Duitse vocalen."
Joost van den Broek, voormalig toetsenist van After Forever, heeft het album geco-geproduceerd, gemixed en gemasterd. De band raakte bevriend met hem toen ze toerden met After Forever in een eerder stadium van hun carrière. Zijn inbreng was verfrissend, zegt HJ. "We hadden behoefte aan iemand die ons geluid zwaarder kon maken. Hij verbond alle losse eindjes met elkaar en schreef alle symfonische arrangementen, samen met onze toetsenist Lasse. Hij heeft ons geholpen het album een groot en zwaar geluid te geven, zowel in de productie als in de mix. "
Geschiedenis
Nemesea werd in 2002 opgericht door zangeres Manda en gitarist HJ. De band tekende een deal met een klein Nederlands label en bracht in 2004 hun debuut album Mana . Door dit album werd de band een rijzende ster aan de muzikale horizon. Nemesea toerde intensief en trok de aandacht van zowel fans als industrie met zeer goede album reviews. In 2006 besloot Nemesea mee te doen aan sellaband.com, een gloednieuw format voor bands om een album op te nemen en zelfstandig uit te brengen. Binnen een paar maanden verzamelde de band vele 'volgers' en werd Nemesea de eerste band die 50.000 dollar wist te verzamelen. Hiermee konden ze hun tweede album In Control (2007) opnemen en internationaal uitbrengen. Hun samenwerking met Sellaband opende een groot aantal internationale deuren voor de band. Het stelde hen in staat te werken met Tony Platt (AC / DC, Iron Maiden en Motorhead), die hun tweede album produceerde, en mixer Ronald Prent (Rammstein, HIM, Within Temptation). Nemesea, altijd in voor innovatieve acties, was tevens de eerste band in de wereld die twee speciale shows in OMNI-surround gaf.
Hoewel hun Sellaband-avontuur er alweer een tijdje op zit, bleek de ervaring van grote waarde voor Nemesea. "Onze tijd met Sellaband heeft ons geleerd dat we een grote groep fans over de hele wereld hebben die ons enorm steunt. Echter, je hebt ook goede distributie en promotie nodig als je je muziek wilt laten horen aan zoveel mogelijk mensen. "
Ondanks de licht tegenvallende resultaten van de Sellaband-samenwerking, is de band meer dan ooit vastbesloten om hun carriere voort te zetten. Opener 'Caught In The Middle' maakt dat heel duidelijk, zegt Manda. "Ik schreef de tekst toen onze toekomst er niet erg rooskleuring uitzag. Het Sellaband-avontuur stortte op een gegeven moment als een kaartenhuis in elkaar, waardoor we ons afvroegen: “Hoe nu verder?” Maar ons mantra is nu: wat er ook gebeurt, we zullen doorgaan."

Artiest specificaties

Alternative / Electronica / Rock
Regio Groningen

Bezetting

Manda - Vocals
HJ - Guitar
Sonny - Bass
Lasse - Keys
Frank - Drums