terug

Highway Chile

Rock 'n Roll is better than music (Alfred Lagarde)

Highway Chile, een van de eerste heavyrock bands van Nederland (begin tot halverwege de jaren tachtig) maakt de podia weer onveilig.

In deze jaren waarin het herenigen van bands uit de jaren tachtig helemaal in is, is het ook bij de Highway Chile-leden van het eerste uur, gitarist Martin Mens en drummer Ernst van Ee weer gaan borrelen. Beide heren zagen het helemaal zitten om het populaire Highway Chile-materiaal, dat destijds garant stond voor kolkende zalen, weer op de planken te brengen.

Historie

Highway Chile heeft geopereerd tussen 1980 - 1985 en bracht in die tijd verschillende, zeer populaire platen uit zoals Storybook Heroes (1983) en Fever (1984). Er werd in die jaren intens getoerd en het podium werd o.a. gedeeld met grootheden als Motörhead, Whitesnake, Michael Schenker, Accept en Y&T. Een van de grootste fans van Highway Chile was Alfred Lagarde (†) die ook de Storybook Heroes plaat produceerde. Highway Chile was samen met Picture, Helloïse, Bodine, Vengeance en Vandenberg het topje van de vaderlandse heavy rock scene in de jaren tachtig.
Zoals wellicht bekend splitste de originele Highway Chile-line up in 1984 op in Highway Chile aan de ene kant (met daarin o.a. de latere Sleez Beez leden Jan Koster en Eric Karreman) en aan de andere kant Helloïse (opgericht door de Highway Chile-leden Ernst van Ee en Ben Blaauw). Highway Chile hield het nog een jaartje vol in de nieuwe bezetting en Helloïse maakte furore maar splitste uiteindelijk in 1989.

Heden

Begin 2002 heeft de band een reunietoer gedaan met als afsluiting een opname van een live-cd met de toepasselijke titel “On the road again”. Dit is de eerste live-cd ooit uitgebracht van een Nederlandse hard-rockband. Op deze cd is nog Robert Soeterboek als zanger te horen en het flitsende gitaarspel van Attila Szabo (beide zijn vervangen in 2003).
Door de respons die de band tijdens deze reunietour heeft gekregen is besloten om door te gaan en tevens aan nieuw repertoire te werken. Met de nieuwe gitarist Gert Nijboer en zanger Stan Verbraak (bekend uit Helloïse) koos de band de Excess studios om een nieuw album op te nemen met de titel: “Keeper Of The Earth”. In 2008 heeft Marchell Remeeus (ook ex-Helloïse) Edwin den Haag opgevolgd als bassist.
Alfred Lagarde zei altijd:”Rock and Roll is better than music....en Highway Chile rocks”.

Artiest specificaties

Classic Rock / Metal / Rock
Regio Breda

Bezetting

Stan Verbraak - Vocals
Martin Mens - Guitars, Keyboards
Gert Nijboer - Guitars
Marchell Remeeus - Bass
Ernst van Ee - Drums