Bandplanner's wiki

Vind hier alle informatie over optreden en organiseren

Auteursrechten hoe zit dat?


BandPlanner informeert graag over alles wat met live muziek te maken heeft. Hieronder geeft BandPlanner in samenwerking met Buma/Stemra informatie over op welke manieren je met auteursrecht te maken krijgt, als Artiest en als Podium. BandPlanner is tevens Partner van Buma Jr.

Buma/Stemra

Buma/Stemra


Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van Nederland. Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers kunnen de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen. Zij controleren vervolgens waar en wanneer hun muziek wordt gebruikt. Op basis van die controle zorgen ze dat de muziekauteurs de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. In het buitenland incasseert Buma/Stemra via zusterorganisaties deze vergoedingen wereldwijd voor hun leden. Ook biedt Buma/Stemra het wereldrepertoire aan in Nederland en incasseert voor buitenlandse componisten, tekstschrijvers en auteurs de vergoeding voor het gebruik en draagt dit af aan zusterorganisaties.

Buma Jr.

Wanneer je als jonge componist/tekstschrijver nog niet veel inkomsten hebt uit eigen werk maar wel eigen muziek schrijft kan je lid worden van Buma Jr. Buma Jr. is een gratis lidmaatschap voor jonge componisten en auteurs t/m 26 jaar. Op www.bumajr.nl kan je je eigen profiel aanmaken, jezelf promoten, gebruik maken van exclusieve kortingen, toegang krijgen tot een professioneel netwerk en tips en advies krijgen van experts uit de branche. Buma Jr. Members die overstappen naar het standaard Buma/Stemra lidmaatschap hoeven geen aansluitkosten (á € 45,-) te betalen. Met Buma Jr. is het nog niet mogelijk om geld te verdienen aan je auteursrechten.       
 
Dus schrijf je zelf muziek en ben je jonger dan 27 jaar? Meld je dan aan bij Buma Jr.! Klik hier om je aan te melden!

Wat betekent dit voor artiesten?

Wanneer je zelf muziek componeert en/of songteksten schrijft bezit jij de auteursrechten hiervan. Dit betekent onder andere dat jij bepaalt of je nummers verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt mogen worden en tegen welke vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan optredens, airplay op radio/tv, downloads etc. In de praktijk kan het knap lastig zijn om zelf hiervoor je vergoedingen te regelen. Veel componisten en tekstschrijvers laten dit dan ook regelen door Buma/Stemra.

Als je lid bent van Buma/Stemra zorgen zij ervoor dat wanneer jouw creaties gebruikt worden je daar een eerlijke vergoeding voor krijgt, in Nederland, maar ook wereldwijd via buitenlandse zusterorganisaties. Lid worden van Buma/Stemra is rendabel wanneer door jou geschreven nummers regelmatig op radio/tv uitgezonden worden, als er regelmatig mee opgetreden wordt of wanneer ze op CD/DVD verschijnen. Klik hier voor meer informatie over lid worden van Buma/Stemra. 

Wat betekent dit voor podia of organisatoren?

Iedereen die muziek openbaar maakt of vastlegt is ‘muziekgebruiker’. Denk aan (het organiseren van) optredens, het op CD/DVD zetten of het draaien van muziek. Om muziek te gebruiken, heb je toestemming nodig van de maker van de muziek, de muziekauteur of -uitgever. Hoe hoog de vergoeding voor het gebruik van die muziek is, hangt onder meer af van het soort muziekgebruik.

Buma/Stemra incasseert vergoedingen bij muziekgebruikers en verdeelt ze over de muziekauteurs die lid zijn. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken worden er onder meer contracten met overkoepelende organisaties van muziekgebruikers en soms met individuele gebruikers afgesloten. Het geld dat we van hen ontvangen, verdelen we op basis van het soort gebruik over de muziekauteurs van wie creaties gebruikt zijn. Klik hier voor meer informatie over het regelen van een licentie als muziekgebruiker.