Bandplanner's wiki

Vind hier alle informatie over optreden en organiseren

Visie

Visie

Plan van aanpak

Met muziek kun je mensen raken en dat is heel prettig. Vandaar dat velen ervan dromen daar hun werk van te maken. Bij muziek draait het om het verhaal dat je ermee wilt vertellen, het ontwikkelen van de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt en de enscenering.

Bij het professioneel aan de slag gaan als musicus of muzikant komen echter ook hele andere zaken aan de orde. Het aanbod is enorm en dus de concurrentie ook. Dat maakt onderwerpen als marketing, publiciteit en netwerken heel belangrijk. Op professioneel niveau krijg je te maken met rechtenexploitatie, arbeidsovereenkomsten, belastingen en sociale zekerheid. Om je droom te kunnen verwezenlijken zul je ook dáármee moeten leren omgaan. En verder vraagt dit vak naast talent veel enthousiasme en vooral doorzettingsvermogen. 

Deze website maakt je wegwijs in de eerste beginselen van de zakelijke kant van de muziekwereld. Meer informatie vind je in de volgende boeken:

De Muzikantengids 
Artiest En Recht
Musiconomie 
The Savvy Musician

Voor je begint, is het verstandig jezelf af te vragen wat je precies wilt bereiken:

  • Welk repertoire wil je gaan spelen?
  • Voor welk publiek?
  • Wat wil je toevoegen aan het bestaande aanbod?
  • Hoe ga je je onderscheiden ten opzichte van anderen?
  • Hoeveel tijd en geld ben je bereid te investeren?
  • Wil je echt naam maken, met de bijbehorende media-aandacht?
  • Tot welke concessies ben je bereid?
  • Hoe sta je tegenover samenwerken met andere kunstvormen?
  • Wil je bijvoorbeeld naast je muzikantschap ook les geven?
  • Werk je in groepsverband, beantwoord deze vragen ook samen en voorkom vervelende discussies op termijn. 

Probeer ook een reality check te doen. Stel jezelf de vraag of er voldoende markt is voor de muziek die jij wilt maken om daar een volwaardig inkomen uit te halen. Kijk eens rond bij vergelijkbare acts: wat kosten entreekaartjes, hoeveel mensen zitten er in de zaal, hoeveel mensen werken er in de productie en hoeveel concerten staan er in hun agenda. Door op die manier naar je vakgenoten te kijken leer je je eigen carrière beter in perspectief te plaatsen. 

Wanneer je je doelen helder en realistisch hebt geformuleerd, probeer er dan ook een tijdsplanning aan te hangen. Ga pas dan aan de slag met de eerste praktische zaken zoals het regelen van een repetitieruimte en een eerste optreden.

Repertoire en profiel

In de muziekwereld is een duidelijk profiel van essentieel belang. Anouk is een Engelstalige rockzangeres, De Dijk een Nederlandstalige rockband en Armin van Buuren een in trance gespecialiseerde dj. Van de popmuziek is dat algemeen bekend, maar in de jazz, wereldmuziek, klassieke muziek en modern gecomponeerde muziek geldt dit evenzeer. Het New Cool Collective kennen we als een instrumentaal dansorkest op het scheivlak van jazz en dance. Janine Jansen is befaamd als solovioliste in de symfonische en kamermuziek en Michel van der Aa kennen we om zijn expressieve experimentele klankbeelden waarin hij veelvuldig gebruik maakt van elektronica. Dat betekent niet dat deze mensen altijd alleen maar dat doen, integendeel. Maar het grootste deel van hun omzet halen ze wel met het product waarom ze bekend staan.

Herkenbare artistieke koers
Een profiel bepaal je met je repertoirekeuze en je imago. Belangrijk is dat er voor de buitenwacht een duidelijke artistieke koers valt te herkennen. Een album of een tournee kunenn bijvoorbeeld in het teken staan van één thema. En het liefst volgen die albums en tournees elkaar in een logische of in elk geval op een navolgbare manier elkaar op. Dat biedt het publiek en vooral ook de media houvast. Zelfs als je veelzijdigheid jouw handelsmerk is, kan het verstandig zijn een duidelijke keuze te maken. Zo stond Caro Emerald bekend als een veelzijdige sessiezangeres, maar boekte ze haar grote succes met een debuutalbum met stijlvaste nostalgische danspop.

Een eerlijke visie op je eigen plek in de muziekwereld en een duidelijk doel zorgen dat je focust, weet wat belangrijk is, wat werkt, wat je moet kiezen en hoe je profiel moet zijn.

David Cutler heeft een goed artikel geschreven waarin de begrippen missie en visie handen en voeten krijgen, kijk op: www.savvymusician.com/blog/2010/10/take-control-of-your-artistic-mission/.