terug

Cynthia Janes

Cynthia weet mensen te raken.

Cynthia Janes is een singer-songwriter uit Nederland, beïnvloed door folk- en countrypop.

“Ik was nog maar net een kleuter en toen begon ik al te zingen”, begint Cynthia haar levensverhaal. “En toen ik zes was, vroegen mensen wat ik wilde worden als ik later groot was”. Ik antwoordde altijd: “Ik wil zangeres worden!”
Toen Cynthia acht jaar was, schreef ze ook al korte gedichten en verhalen. “Ik heb schrijven altijd al interessant gevonden.”

Op dertienjarige leeftijd begon ze voor het eerst echte songteksten te schrijven.
“Ik schreef over mijn eigen leven”, zegt Cynthia. “Ik was anders dan de rest en ik was niet bepaald het meest populaire meisje op school. Ik kleedde me alternatief, sommige mensen noemden mij zelfs raar. Maar omdat ik een hechte vriendengroep had, maakte me dat niet veel uit. Als ik iets vervelends had meegemaakt, dan had ik tenminste weer iets om een liedje over te schrijven.”

“Ik probeer altijd originele rijmwoorden te vinden en niet te blijven hangen bij de cliché’s. Mijn nummers zijn mijn emotionele uitlaatklep, ik heb iets te vertellen”, zegt Cynthia.

Na de middelbare school wilde Cynthia graag verder gaan met muziek.
“Doe dat maar niet”, kreeg ze te horen, “Dat is zo onzeker”. “Dat klonk op zich wel logisch en ik ben daarom ook gaan studeren, maar na drie maanden stopte ik er al mee. Ik ben toen fulltime gaan werken. In 2009 besloot ik toch maar weer te gaan studeren, maar ook met deze studie ben ik na anderhalf jaar weer gestopt. Ik was het zat om altijd maar iets te moeten doen waar mijn hart niet bij ligt. Dat was het moment waarop ik besloot om er eindelijk voor te gaan; ik richtte me helemaal op mijn muziek.”

Cynthia’s donkere kijk op het leven is door de jaren heen wat positiever geworden en dat merk je aan haar songteksten.
“Mijn leven is nu meer in balans nu dat ik volwassen ben. Het is fijn om jezelf te zien groeien, ook op het gebied van teksten schrijven. Er is meer structuur, de onderwerpen zijn anders en mijn nummers zijn nu wat vrolijker dan voorheen. Ik omschrijf dingen nu ook op een best andere manier, bijvoorbeeld sarcastisch of cryptisch, zodat mensen er meer uit kunnen halen.”

In 2009 deed Cynthia haar debuut optreden in Delft, bij een studentenvereniging die haar kende via YouTube.
“In 2010 deed ik mee aan een kleine talentenjacht in een dorpje tussen Breda en Rotterdam, gewoon om podiumervaring op te doen. Ik heb toen niet gewonnen, maar een van de juryleden Wally McKey, zei tegen mij “Ik vind jou veel interessanter dan de winnaar”. Een tijdje later ben ik met hem de studio in gedoken in studio Edisound te Tilburg, waar ik mijn single ‘Little Boy In The Window’ opnam. Deze single heb ik uitgebracht onder het label ‘Minerva Records’ en zelfs Bert Meulendijk van de Edwin Evers Band heeft hier aan meegewerkt! Later heb ik ook nog een videoclip geschoten voor mijn nummer Little Boy In The Window.”

Cynthia heeft haar muzikale passie niet van een vreemde. Haar vader, nu haar manager, speelde in de jaren tachtig in verschillende regionaal bekende bands, zoals ‘Colorado’ en ‘Straight Ahead’, als drummer. Hij is hiermee gestopt toen Cynthia werd geboren, want hij vond dat hij te veel van huis was. “Nu zit hij wéér in een band, ‘Black Point’!” zegt Cynthia trots.

Radio en TV stations, zoals RTV Rijnmond, Omrop Fryslân, TV Limburg en Omroep Brabant, vroegen haar om bij hen live in de uitzending te komen spelen en een interview te doen.
Ook begon Cynthia steeds meer akoestische optredens te doen in café’s en lokale festivals, zo leerden steeds meer mensen haar kennen. Ook kwam ze door de strenge voorselectie van de 'Nu of Nooit 2012' band battle, waarvan de voorrondes plaatsvonden in 'Perron 55' in Venlo. Dit is een wedstrijd waarvan de winnaar Pinkpop festival mag openen.

Haar passie voor muziek ligt heel diep in haar hart.

“Muziek is mijn zuurstof” – Cynthia Janes.

Artiest specificaties

Pop / Rock
Regio